Minkema College | Home

FAQ pilot laptops

Op de havo/vwo-locatie aan de Minkemalaan zijn we in het schooljaar 16-17 een proef met laptops in twee VWO brugklassen begonnen. We willen  in het schooljaar 18-19, bij voldoende aanmeldingen, doorgaan met zowel vwo-en hv-klassen, zoals we dat in het jaar 17-18 ook hebben gedaan. De brugklassen uit het schooljaar 17-18 gaan als chromebookklas in het 2e leerjaar verder en de 2e klassen gaan verder in het 3e leerjaar. Kom je naar de Minkemalaan, dan kun je je vrijwillig opgeven voor de pilotklas. De pilot gaat in ieder geval 3 jaar duren.

Het Minkema College wil beslist geen laptopschool worden. Gewone lesboeken blijven een  belangrijk onderdeel van ons onderwijs. In de pilotklassen zullen de leerlingen zo’n 30% van de lestijd de chromebooks als ondersteuning gebruiken. Ook zullen zij nog steeds veel met de hand schrijven, want zeker bij de talen is dat heel belangrijk.

Toch wil de school graag dat de leerlingen meer met laptops gaan werken, want ICT is steeds belangrijker in onze samenleving. Door op school meer met de laptop te werken, bereid je je als leerling beter voor op je toekomst.
Misschien nog belangrijker is dat we met laptops beter kunnen inspelen op de persoonlijke onderwijsbehoeftes van elke leerling. Wij willen leerlingen graag laten werken aan lesstof waar ze meer oefening voor nodig hebben óf waar ze dieper op in willen gaan. Op internet is zo veel meer te vinden dan in boeken. Ook kunnen we met laptops meer nieuws de lessen binnenhalen.

We hopen met al deze voordelen dat de leerlingen nóg gemotiveerder zijn, doordat ze ervaren dat er volop aandacht is voor wat ze nodig hebben. De evaluaties die we gehouden hebben onder de leerlingen die al met een chromebook gewerkt hebben, wijzen hierop.

De docenten die les gaan geven aan de pilotklassen zijn erg enthousiast om bovenstaande doelen te  bereiken; zij hebben zich er vrijwillig voor opgegeven. Zij zullen zelf lesstof ontwikkelen, als er op internet te weinig of ongeschikt materiaal is. Langzaamaan zullen steeds meer docenten mee gaan draaien in het laptoponderwijs op de Minkema.

Op 6 april hoor je of je bent toegelaten tot het Minkema College. Je krijgt bij dat bericht ook een aanmeldingsformulier voor de laptopklas. Het is wel belangrijk om te weten dat je alleen bij vriendjes of vriendinnetjes in de klas komt, als zij óók voor de pilot en hetzelfde type klas kiezen.

Kom je in de pilotklas, dan betalen je ouders de laptop. Die is namelijk een leermiddel, zoals  een rekenmachine. Ze hoeven de laptop niet in één keer te betalen, maar kunnen daar een aantal jaren over doen. Uiteindelijk wordt de chromebook jouw eigendom, als je dat wilt. We maken gebruik van een Dell Chromebook. De kosten voor de Chromebook zullen ongeveer €10 per maand bedragen. Naast de afbetalingsmogelijkheid is het ook mogelijk de Chromebook in 1 keer te betalen. Bij huurkoop/afbetaling wordt er een bedrag van 30 euro als borg in rekening gebracht. Deze wordt teruggestort indien, na de in het contract vermelde periode, de Chromebook wordt ingeleverd. Dat is niet het geval als je besluit het device te houden. De Minkema gaat ervoor zorgen dat alle laptops goed blijven werken en goed verzekerd zijn; die kosten zijn dus niet voor je ouders. De laptop gaat mee naar huis maar je moet er wel voor zorgen dat hij ’s avonds thuis wordt opgeladen. Bij de aanschaf van de computer wordt een hoes geleverd waarin je je Chromebook kan vervoeren. Als je je voor de pilot inschrijft, zal je de laptop  (minimaal) 3 jaar kunnen gebruiken.

Een Chromebook is een laptop die eigenlijk alleen bestaat uit een internetbrowser, namelijk Chrome. Dat betekent dat alles online (in de cloud) opgeslagen wordt en dat er op de chromebook geen programma's zoals Microsoft Office geïnstalleerd kunnen worden. Hierdoor is de laptop sneller dan andere laptops. Bij een Chromebook wordt gebruik gemaakt van alle Googlediensten zoals bijvoorbeeld Gmail, Google docs en Google drive.

Werken in de cloud betekent dat je applicaties (software) en data niet meer op de computer zelf staan, maar online op internet. De Chromebook is de toegangspoort tot die applicaties & data. Om in de cloud te werken is een verbinding met internet nodig. Je kunt met een Chromebook wel tijdelijk je documenten offline opslaan, zodat je er ook in kunt werken als je niet op internet zit. Zodra je weer internet hebt, worden de documenten gesynchroniseerd, dat wil zeggen, ook in de cloud gezet. Werken in de cloud betekent ook dat als je Chromebook bijvoorbeeld defect raakt, al je data gewoon nog voor jou beschikbaar zijn.

Op 6 april hoor je of je bent geplaatst op het Minkema College. Vanaf die datum t/m 26 april kun je je hier aanmelden.

Alle software die nodig is voor het onderwijs draait op de relatief goedkope Chromebook. Hij is licht, stabiel, veilig, stil, stevig en start snel op. Bestanden worden automatisch opgeslagen en Chrome is minder gevoelig voor virussen en andere malware.

Meer technische informatie vind je hier.

Kom je in de pilotklas, dan betalen je ouders de Chromebook. Die is namelijk een leermiddel, zoals  een rekenmachine. De school heeft afspraken met een bedrijf dat zorgt voor de levering, garantie, reparatie en eventuele gespreide betaling. De ouderbijdrage is dan rond €10,- per maand. De school betaalt ook een bijdrage.

De laptop gaat mee naar huis. Je moet er voor zorgen dat hij ’s avonds thuis wordt opgeladen. 

De voordelen van een Chromebook zijn hierboven al genoemd. Bij een normale laptop gaat er na een tijd vervuiling optreden waardoor de laptop langzamer wordt. Een normale laptop is ook zwaarder dan een Chromebook wat belangrijk is gezien de zwaarte van de tassen van leerlingen. Ook is een gewone laptop gevoelig voor virussen. Een laatste nadeel is dat een normale laptop over het algemeen duurder is dan een Chromebook.

Nee, dit is niet nodig. Het Chrome besturingssysteem heeft virusbeveiliging ingebouwd. Deze wordt door Google continue voorzien van de nieuwste updates en daarom ben je altijd beveiligd tegen virussen. 

Ja, iedereen binnen bijvoorbeeld een gezin kan een eigen account maken. Via je eigen account zie je alleen jouw eigen bestanden. 

De school heeft voor de aanschaf afspraken gemaakt met een bedrijf. Je ouders sluiten een contract af met dat bedrijf, dus niet met school. 

Die vind je in de Chrome Web Store. Klik hier. Eventuele andere apps zullen door de docent worden aangegeven.

Er komen steeds meer leerlingen die leesondersteuning gebruiken, het programma waarmee dyslectische leerlingen ondersteuning krijgen bij het studeren. Ook voor de  Chromebook is dergelijke software beschikbaar. In die gevallen dat deze software onvoldoende functionaliteit heeft en bijv. de volledige versie van Kurzweil nodig is biedt het bedrijf een alternatieve laptop aan, met Windows.

Heeft u andere vragen? Gebruik dit contactformulier.